Bygga och Renovera

Bostadsrättsinnehavaren har, enligt Bostadsrättslagen och föreningens stadgar, ansvar för att lägenheten hålls i ett bra skick. Detta brukar uttryckas så att bostadsrättsinnehavaren har ansvar för det inre underhållet

Ska man renovera som medför buller har föreningen bestämda renoveringstider för att inte störa grannar:  

  • Vardagar, kl. 8-19
  • Helgfria lördagar och söndagar, kl. 10-17
  • Helgdagar är inga störande arbeten tillåtna

Informera grannar i god tid vid störande arbeten, exempelvis genom anslag i porten. Innebär ombyggnationen mycket buller ska anslag även sättas upp i angränsande portar eftersom borrljud sprids lång väg.

Den som anlitar hantverkare är ansvarig för att hantverkarna känner till - och också följer - de regler som gäller i vår förening. Detta gäller oavsett om du själv har flyttat in i lägenheten eller ej.

Större renoveringar

Större ombyggnationer och renoveringar kräver tillstånd av styrelsen och ibland fordras även att du gör en bygganmälan till Göteborgs stadsbyggnadskontor och att du får ett startbesked från dem.
Självklart måste man ha fått dessa tillstånd innan du påbörjar ombyggnationen.

Exempel på ombyggnad som kräver tillstånd från styrelsen är:

  • bärande konstruktioner (golv, vägg, tak)
  • vattenledningar
  • avlopp
  • bilning i golv
  • el-central
  • renovering av badrum
  • renovering av kök


Är du osäker på om tillstånd krävs kontakta styrelsen så du inte gör något olovligt.

Badrumsrenovering

Föreningen är restriktiv vad gäller tillstånd för flytt av avlopp och annat som kräver bilning i golv. Bilning/håltagning medges inte för att öppna upp mellan två lägenheter. Sammanslagning av lägenheter (i sidled och/eller ovanpå varandra) är därmed i nuläget inte möjligt.

Byggfirmor ställer ofta krav på att få byta golvbrunnen för att de ska kunna lämna garanti på badrumsrenoveringen. I sådana fall ger föreningen tillstånd. Byte av golvbrunn ska ske med försiktighet för att minimera risken för följdskador. Kontakt måste tas med boende under och det ska stämpas (skyddas underifrån) så att inte bitar faller ner och slår sönder något i grannens badrum om man går igenom.

Observera att det alltid krävs tillstånd av föreningen för bilning även om grannen under ger sin tillåtelse.

Ansöka om tillstånd hos styrelsen

För att ansöka om tillstånd för ombyggnad fylls blanketten som finns längst ned på sidan i och skickas till föreningens styrelse via e-post eller meddelande i brevlådan vid tvättstugan.

Till ansökan ska bifogas fackmannamässiga ritningar (som tydligt visar vad som ska göras). Om åtgärden kräver bygganmälan hos Stadsbyggnadskontoret ska kopia av deras startbesked också bifogas ansökan. Styrelsen har möjlighet att ställa villkor för att ge tillstånd. Ett vanligt villkor kan vara att lägenhetsinnehavaren ska lämna in en relationsritning efter genomförd ombyggnation.

Bygganmälan till stadsbyggnadskontoret

Större ombyggnadsåtgärder kräver bygganmälan hos Stadsbyggnadskontoret. På deras hemsida finns förteckning över vad som fordrar bygglov respektive bygganmälan. Se Stadsbyggnadskontorets hemsida.

Byggavfall

Byggavfall får inte lämnas i föreningens molok-station. Avfall från renovering skall lämnas hos återvinningscentral se flik sophantering för mer information.
För placering av hyrd container, BigBag eller liknande ta kontakt med styrelsen.

Det är strängt förbjudet att köra upp med motorfordon på föreningens stensatta gångar då dessa inte är konstruerade för tyngre last.